ДЕКАНИМА ФАКУЛТЕТА У САСТАВУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Поштована,
Поштовани,

Ректорски колегијум препоручује да за студенте и студенткиње уписане на студијске програме свих нивоа студија обезбедите похађање онлајн курсева академске честитости, које је Универзитет у Београду прибавио од Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У курсевима “Академски интегритет 1” и “Академски интегритет 2” покривена су основна питања о појму академског интегритета, о облицима његовог кршења, о последицама и корекцијама, о академском писању, о правилном позивању на литературу, о главним проблемима везаним за академски интегритет приликом академског писања, о митовима и сивим зонама везаним за позивање на литературу, уз конкретне савете студентима.

Курсеви о академској честитости развијени су на основу примера добре праксе Универзитета у Гетеборгу (Шведска), у оквиру пројекта “Јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању у Србији” који су заједно финансирали Европска унија и Савет Европе. Општи циљ пројекта, који се спроводио у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, био је јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању у Србији применом превентивних механизама који почивају на стандардима и пракси Савета Европе.

На следећем линку можете преузети пакет са софтвером за инсталацију платформе с курсевима, као и детаљна упутства за инсталацију, упутства за роле администратора, професора (односно задуженог у студентској служби) и студента.

http://bg.ac.rs/Kursevi_o_akademskom_integritetu.zip

На основу искуства стеченог прилком реализације курсева на студијама при Универзитету, препорука је да се рола професора додели студентској служби, због праћења полагања тестова као услова за упис у наредну школску годину. Такође, треба напоменути да је полагање тестова оптимизовано за десктоп рачунаре.

У прилогу се налази и пример упутства за студенте и студенткиње, које факултет може да прилагоди својим потребама.

Стручна служба Универзитета у Београду