ПРВА СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПАНТОМИМИ и ФИСТ Светски студентски фестивал пантомиме У Београду од 21. до 23.марта 2018.

  • Post author:
  • Post category:Info

Поводом обележавања Светског дана пантомиме (22.март), Београд ће бити домаћин ПРВЕ СВЕТСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ПАНТОМИМИ од 21. до 23. марта 2018.године у организацији Светске организације пантомимичара у сарадњи са Универзитетом уметности у Београду, Фестивалом интернационалног студентског позоришта ФИСТ односно Факултетом драмских уметности, Српско-Корејским информационим приступним центром Министарства државне управе и локалне самоуправе, агенцијом ДМЦ Векол и другим партнерима.
На Светски дан пантомиме (22.март) ће бити одржан и ФИСТ Светски студентски фестивал пантомиме. Званичан језик конференције је енглески.

ПОЗИВ
Овим путем вас позивамо да учествујете на Првој светској конференцији о пантомими под посебним условима које смо у могућности да вам понудимо као домаћини конференције.

ПОСЕБНИ УСЛОВИ
· Сви студенти драмских уметности, плеса и дефектологије ће моћи да се пријаве за конференцију и радионице потпуно БЕСПЛАТНО уз претходну регистрацију

· По један професор сценског покрета са акредитованих факултета или сређих школа може да учествује БЕСПЛАТНО уз претходну регистрацију

· Сви други могу да присуствују конференцији и пријаве радове или презентације уз уплату котизације у висини од 3000 динара (Званична вечера није обавезна и посебно се плаћа 3500 динара).

ПОСТАНИТЕ ЧЛАНОВИ
Позивамо вас и да постенете чланови Светске организације пантомимичара за шта не морате бити пантомимичар већ само поштовати нашу уметност и наш труд. Имамо две врсте чланства – персоналну (појединачну; годишња чланарина је 10 УСД односно 1000 дин.) и институционалну (годишња чланарина је 100 УСД односно 10.000 дин.) која омогућава две бесплатне персоналне за представнике институције, а у случају да је образовна институција у питању и бесплатна персонална чланства за све студенте (ђаке) дате институције док су у редовном статусу.
Више информација на: http://www.worldmime.org/en/memebrship-top

ТЕМЕ ДИСКУСИЈА
Програм конференције је веома богат и сви ће моћи да учествују у дискусијама на четири теме:
• Пантомима у програмима вискошколских институција
• Пантомима као средство интеграције (Пантомима и особе оштећеног слуха)
• Пантомима и плес
• Будућност пантомиме као уметности и бизниса

На дан обележавања Светског дана пантомиме, 22.марта, када је рођен Марсел Марсо биће организована два велика догађаја:

•   Уређивачки маратон у сарадњи са Викимедија Србије (потребни су нам волонтери који ће писати) и
•   ФИСТ Светски студентски фестивал пантомиме у сарадњи са Факултетом драмских уметности у Београду

За први догађај се могу пријавити волонтери који не морају бити из драмских струка, пожељно је да знају стране језике и научиће како се пишу, уређују и објављују чланци на Википедији.
Сви студенти глуме и плеса у Србији могу да се пријаве за ФИСТ Светски студентски фестивал пантомиме на којем ће моћи да буде свега 5 учесника са пантомимским (невербалним) представама у трајању од 15 до 40 минута.

Опширније о програму и условима се можете информисати на веб сајту Светске организације пантомимичара www.worldmime.org и на нашој Фејсбук страници “World Mime Organisation” односно www.facebook.org/worldmime

ПРВИ ПУТ
Ово је први пут да се оваква конференција организује не само код нас већ и у свету и окупиће најважнија имена светске пантомиме међу којима је Ела Јарошевич, францускиња пољског порекла која води Европску академију за позориште покрета ”Студио Мажени” у Паризу и која је успела да уведе појам ”Уметник пантомиме” и професионални сертификат у француско радно законодавство. Куриозитет је да је она и бивша супруга чувеног Марсела Марсоа.
Карлос Мартинез из Барселоне се већ деценијама бави пантомимом и са представама које су углавном на класичне или библијске теме путује широм света, са њим ће доћи и његова агент из Швајцарске који ће имати прилике да се упозна и са млађим пантомимичарима и новом понудом на тржишту. Амиран Шаликашвили један од покретача пантомиме у Совјетском савезу и Грузији, оснивач Државног позоришта за пантомиму и Катедре за пантомиму на Универзитету Шота Руставели у Тбилисију.
Андрес Валдес натурализовани словенац пореклом са Кубе, који је пантомиму донео у СФРЈ крајем шездесетих година.
Јорам Бокер са Универзитета Тел Авив и Станислав Бросовски оснивач Катедре за пантомиму на Стокхолмској академији драмских уметности.

СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА СОП
Сви су они и добитници ”Специјалне награде за изузетан допринос уметности пантомиме” коју је добио и наш прослављени пантомимичар, глумац и професор Иван Клеменц и која ће му бити ускоро уручена на пригодној церемонији.
Међу добитницима наведене награде су још и Корин Сум, францускиња која је била дугогодишња асистенткиња Етјена Декруа и чију школу је водила и Вељо Горанов легендарни бугарски глумац и пантомимичар.

ДОМАЋИНИ
Домаћини конференције су оснивачи Светске организације пантомимичара Офер Блум који је уједно и подпредседник и председник Марко Стојановић. Они су уједно и иницијатори Светског дана пантомиме који се обележава у преко 40 земаља на 4 континета, а до сада су се за конференцију пријавили учесници из Шведске, Француске, САД, Јапана, Бразила, Грузије, Украјине, Бугарске, Јерменије, Бангладеша, Шри Ланке, Израела и Србије.

И не заборавите…
”Пантомима је језик свих”!
”Пантомима је језик мира”!

Срдачно и до скорог виђења.

Марко Стојановић, ванредни професор
Председник СОП
060/0320169

https://konferencije.rs/događaji/prva-svetska-konferencija-o-pantomimi-i-fist-svetski-studentski-festival-pantomime