XIV godišnja konferencija Viktimološkog društva Srbije-VDS “Briga o žrtvama i putevi ka oporavku”

Poštovana/i,

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na XIV godišnju konferenciju Viktimološkog društva Srbije-VDS pod nazivom Briga o žrtvama i putevi ka oporavkukoja će se održati 28. i 29. novembra 2024. godine hotelu Palace, Topličin venac 23, u Beogradu.

Ovogodišnja konferencija ima za cilj da okupi stručnjake/inje, istraživače/ice, aktiviste/kinje, koji se iz perspektive različitih disciplina, teorijski i praktično, bave pružanjem pomoći, zaštite i brige o žrtvama kriminaliteta, kršenja ljudskih prava i drugih vidova stradanja, kao i da podstakne saradnju i omogući sveobuhvatnu razmenu i povezivanje različitih iskustava, praksi i znanja. Poseban fokus biće na identifikovanju inovativnih pristupa podršci žrtvama na njihovom putu ka oporavku.

Briga o žrtvama podrazumeva holistički i multidisciplinarni pristup i iznalaženje efikasnih puteva ka oporavku uz stalno osnaživanje i vraćanje žrtvama aktiviteta. To se čini posebno važnim u savremenom društvenom kontekstu, koga karakterišu različiti oblici viktimizacije na različitim nivoima. Globano posmatrano, ratovi, međunarodni terorizam i drugi oblici masovne viktimizacije, ekološki kriminalitet, nasilje nad ženama i decom čine deo svakodnevnog života ljudi širom planete, proizvodeći brojne žrtve, kojima su potrebni pomoć i podrška u prevazilaženju posledica viktimizacije i nalaženju puteva ka oporavku. Upravo su to neke od tema koje će biti analizirane i diskutovane tokom dva dana konferencije.

Rad na konferenciji će se odvijati u okviru:

  • Plenarnih sesija
  • Tematskih sesija
  • Okruglih stolova/Radionica
  • Poster prezentacija

Plenarni izlagači i izlagačice po pozivu:

Zaštita seksualnog integriteta i autonomije kroz krivično pravo na nivou EU: Direktiva EU o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i pitanja pristanka

Prof. dr Nina Peršak je direktorka  i viša naučna saradnica na  Institutu za krivično-pravnu etiku i kriminologiju u Ljubljani i redovna profesorka prava na Univerzitetu u Mariboru (Slovenija). Profesorka Peršak je naučna konsultantkinja na Univerzitetu u Gentu, Belgija, kodirektorka Radne grupe „Pravda i krivično pravosuđe” Berkli Centra za komparativno antidiskriminaciono zakonodavstvo i ekspertkinja Ekspertske grupe Evropske komisije za kriminalnu politiku Evropske unije. Profesorka Peršak se bavi pitanjima kriminalizacije, nasilja, kršenja ljudskih prava, krivičnog prava EU i legitimiteta regulisanja i kontrole različitih društvenih pojava. Predavala je viktimološke kurseve na Fakultetu za krivično pravosuđe i bezbednost, Univerziteta Maribor u Ljubljani i Pravnom fakultetu Univerziteta Gent u Gentu (Belgija).   Članica je Saveta naučnog časopisa Temida.

Priprema i odgovor na terorizam, masovno nasilje i događaje sa masovnim žrtvama: Pristup fokusiran na žrtve

Sue O’Sullivan je tri decenije radila u policiji, bila je zamenica šefa policije u Otavi (Kanada). U periodu od 2010. do 2017. godine obavljala je funkciju kanadske federalne ombudsmanke za žrtve kriminaliteta. Predsedavajuća je Međunarodne mreže za podršku žrtvama terorizma i masovnog nasilja i Nacionalne radne grupe za podršku žrtvama terorizma i masovnog nasilja Kanadskog udruženja šefova polici, osnivačica je i članica organizacije Azijska podrška žrtvama (Victim Support Asia) i članica Međunarodne fokus grupe za žrtve operacije Kenova (Severna Irska). Zamenica je predsedavajućeg Mreže za borbu protiv terorizma – Ekspertska grupa za humanitarnu pomoć i psihosocijalnu podršku i članica Globalne zajednice za nestale osobe. Izvršna je direktorka Alumni udruženja za borbu protiv terorizma. Dobitnica je nagrade Svetskog viktimološkog društva „Irene Melup“ za 2022. godinu

Briga o duhu – spiritualna viktimologija u praksi

Prof. dr Natti Ronel je redovni profesor kriminologije na Univerzitetu Bar-Ilan, Izrael. Profesor Ronel je licencirani klinički kriminolog koji radi u oblastima zavisnosti, nasilja i oporavka nakon viktimizacije. Profesor Ronel je tvorac pozitivne kriminologije i viktimologije i spiritualne kriminologije i viktimologije. Takođe je  razvio GraceWay – duhovno orijentisanu terapiju. Nedavno je bio uključen u proučavanje i asimilaciju terapije opraštanja u Izraelu. Član je Saveta naučnog časopisa Temida.

Perspektiva restorativne pravde na putu oporavka žrtve

Dr Petra Masopust Šachová je pravnica, naučnica i zagovornica restorativne pravde koja teži njenom širokom uključivanju u češki krivičnopravni sistem, kako na teorijskom i političkom nivou, tako i u praksi. Dr Masopust Šachová vodi nevladinu organizaciju Češki institut za restorativnu pravdu i uključena je u nekoliko vladinih i nevladinih platformi o krivičnom pravosuđu, politici i programu restorativne pravde. Sekretarka je Evropskog foruma za restorativnu pravdu gde se fokusira na pitanja politike, rodno zasnovanog nasilja i upravljanja organizacijom. Redovno objavljuje radove i drži predavanja iz oblasti krivičnog prava i restorativne pravde studentima prava, kao i pravnim stručnjacima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu (Pravni fakultet, Univerzitet Palacki; Pravosudna akademija).

Masovna ubistva u Srbiji: Briga o žrtvama između pojedinačnog i sistemskog pristupa

Veran Matić je osnivač i višedecenijski urednik B92, radio i televizijske stanice koja je menjala Srbiju. Uređuje portal javniservis.net, vodi Srpski filantropski forum, Fond B92 i Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija. Kao izaslanik Predsednika Republike Srbije bavi se rešavanjem pitanja nestalih u ratovima sa Republikom Hrvatskom, vodi Komisiju za istraživanje ubistava novinara, koordinira aktivnosti vezane za zaštitu novinara. Dobitnik je brojnih svetskih i domaćih novinarskih priznanja, izabran je za jednog od 50 svetskih heroja slobode štampe posle Drugog svetskog rata, dobitnik je Francuskog ordena Legije časti, Nemačkog ordena za zasluge i Sretenjskog ordena.

Poziv za dostavljanje apstrakata možete naći OVDE.

Informacije u vezi sa kotizacijom i načinom registracije možete naći OVDE.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o Konferenciji molimo Vas da se obratite Milici Luković Radaković na telefon 0112288040 ili na e-mail vdsconference@gmail.com ili vdsrbija@gmail.com.

Molimo Vas da ovu poruku prosledite svim osobama koje bi mogle da budu zainteresovane za konferenciju!

S poštovanjem,

Jasmina Nikolić
Direktorka Viktimološkog društva Srbije